Aanmelden
Lidnummer:

Wachtwoord:


Wachtwoord vergeten?

Onze voorzitter vertelt

 

Het is een feit: mijn beroep is mijn voornaamste bezigheid, uren spendeer ik eraan. Het is dan ook gemakkelijk dat ik mij alleen met de verkoop moet bezighouden en alle vragen of problemen m.b.t. mijn tewerkstelling gewoon kan voorleggen aan mijn beroepsfederatie.

Ik heb een goede relatie met mijn werkgever. Toch bestaat nog altijd de mogelijkheid dat hij mij andere looncondities voorstelt, mij een nieuwe bijlage wil laten ondertekenen, mij bepaalde klanten wil afnemen enz. Als dat gebeurt, weet ik niet alleen dat ik “op mijn qui vive” moet zijn omdat ik een zesde zintuig heb aangekweekt door het lezen van de nieuwsbrieven van B.F.H., maar ook volstaat een telefoontje of mail om juridisch advies te bekomen.

Want dat is echt het ultieme voordeel: u belt en u hebt dadelijk een jurist aan de lijn. Van eerstelijnshulp gesproken! Er moet dus niet eens een conflictsituatie zijn. Iets waarbij u zich vragen stelt of waarover u zich zorgen maakt, kan u best voorleggen.

Het is niet zozeer voor “schadegevallen” dat u zich wil verzekeren bij B.F.H., maar voor preventie. Of anders gezegd, het is toch beter van niet tegen een boom te knallen, maar defensief te leren rijden? Zo kunnen ook veel problemen de kop ingedrukt worden door tijdig te reageren op basis van correct juridisch advies.

Laat daarom om te beginnen alvast een contractontwerp van een kandidaat-werkgever nalezen. Het is mij al dikwijls opgevallen hoe slecht een handelsvertegenwoordiger zichzelf kan verkopen. Hoewel hij perfect kan aantonen wat hij waard is, toch zal hij zich soms laten intimideren door een kandidaat-werkgever.

Een voorbeeld uit mijn carrière: ik had op een bepaald ogenblik 2 potentiële werkgevers. De ene deed moeilijk over mijn looneisen, hij zou deze proberen in te willigen, maar hij liet alvast horen dat hij bijzonder hoge eisen zou stellen. De andere baseerde zich op mijn ervaring en de toelichting over mijn klantenaanpak en ging dadelijk akkoord met het door mij vooropgestelde loon. Met wie ging ik in zee, denkt u? Juist, de tweede.

De juristen van de B.F.H. hebben voelsprieten ontwikkeld om alleen al uit een contractvoorstel af te leiden of een werkgever het goed met u voor heeft of niet. Gaat het om een typecontract van zijn sociaal secretariaat, dan zal de werkgever die te goeder trouw is wel bereid zijn om bepaalde clausules te schrappen.

De beste raad die ik u kan geven? Leer uzelf verkopen. Met accuraat juridisch advies lukt dit des te beter. Des te minder moet u zich nadien zorgen maken.

 

Fernand MOULIN
Nationaal voorzitter