Aanmelden
Lidnummer:

Wachtwoord:


Wachtwoord vergeten?

Doe-het-zelvers kunnen ook wat hulp gebruiken.

 

Uiteraard gaat het niet over klussers, maar over mensen die denken dat ze hun problemen met hun werkgever/opdrachtgever wel zelf kunnen oplossen.

Dat lukt misschien nog voor de kleinere vraagstukken, maar u kan niet altijd zelf alle gevolgen inschatten en dat is normaal: u hebt niet de gespecialiseerde kennis en niet de ervaring.

Recent kreeg ik nog een telefoontje van iemand die stelde jaren geleden heel goed door mij geholpen geweest te zijn. Intussen was hij geen lid meer, omdat hij zelf zijn zaakjes had opgelost, maar nu begon het toch wel wat te moeilijk te worden en wou hij zich onmiddellijk weer aansluiten. Het goede nieuws is dat betrokkene wel degelijk wist dat onze dienstverlening super is. Het slechte nieuws is dat intussen misschien een aantal zaken zijn gebeurd waardoor de huidige situatie niet meer volledig kan rechtgetrokken worden.

Inderdaad verweet recent iemand ons dat we niks méér konden vorderen dan het strikt wettelijke inzake opzeggingsvergoeding. Betrokkene was van werk veranderd, had een aanzienlijk anciënniteit opgegeven bij zijn ex-werkgever, maar had B.F.H. niet geraadpleegd op het ogenblik van de overstap naar de nieuwe werkgever. Als hij dit wel had gedaan, hadden we uiteraard een aantal veiligheidsmaatregelen ingebouwd in zijn nieuwe contract. Nu dit niet gebeurd was, stonden we voor een voldongen feit: 2 weken loon is nu eenmaal de wettelijk forfaitair voorziene opzeggingsvergoeding voor iemand die geen 3 maanden in dienst is.

Kan u controleren of u feestdagenvergoeding op commissie kreeg, of het vakantiegeld juist werd berekend? Veel succes ermee. Zelfs wij moeten soms heel goed uitpluizen hoe de vork in de steel zit, ondanks jarenlange ervaring.

In 2014 is uw werkgever plots gestopt met detailberekeningen te bezorgen i.v.m. uw premies. Het eerste jaar had u niet dadelijk iets gemerkt omdat de verkoop zeer goed was, maar nu stelt u plots vast dat u toch wel veel minder verdient. Ja hoor, de werkgever heeft vanaf 2014 de premieberekening eenzijdig aangepast, maar u hebt dit niet gemerkt omdat u geen overzichtsstaten meer kreeg. Wel is de aanpassing sindsdien consequent toegepast en kan u geacht worden stilzwijgend akkoord te zijn gegaan met de wijziging.

Waarom een specialist raadplegen? Hij heeft de kennis, kan heel snel alle alternatieve scenario’s oproepen en aldus de meest creatieve oplossing suggereren voor uw vraag.

Doen!

 

Rachel EYSKENS