In een recente nieuwsbrief van jobat gaat het over het verlies aan interesse bij jongeren voor jobs in sales, finance en engineering.
Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door een gespecialiseerde wervingsbureau (Page Personnel). Voor een job in sales komen er momenteel gemiddeld 20 sollicitaties binnen. Op het eerste zicht lijkt dit geen dramatisch cijfer, maar in vergelijking met andere sectoren, is de omvang van het probleem meteen duidelijk. Voor meer populaire functies zoals marketing en digital komen tot drie keer zo veel sollicitanten opdagen, respectievelijk 50 en 60 per functie. En ook creative en duurzame energie zijn vandaag veel aantrekkelijker sectoren voor jongeren.
Nochtans zijn vooral sales jobs van vitaal belang voor bedrijven. Zonder sales, geen business! Bedrijven moeten dus wel op zoek naar verkopers om te overleven. Het aantal kandidaten dat op zoek is naar een sales job ligt echter opvallend lager dan de vraag. Het aantal sollicitaties per vacature zou zich volgens het onderzoek zelfs op een absoluut dieptepunt bevinden.
De redenen liggen voor de hand. Van een verkoper wordt verwacht dat hij minstens 8 uur per dag werkt en de meeste handelsvertegenwoordigers presteren inderdaad lange uren. Bovendien zijn de verwachtingen van het management hoog gespannen en wordt de lat altijd maar hoger gelegd. Als dan ook nog de beloning die daartegenover staat onduidelijk en onzeker is, is het logisch dat zelfs de geboren verkoper afhaakt.
In finance en engineering worden elementen van de job uitbesteed of gedigitaliseerd. In de sales is dit niet zo vanzelfsprekend gebleken. Ja, er wordt nu aan de hand van leads gewerkt en via webshops worden verkopen gerealiseerd, maar als het erop aankomt, heeft het bedrijf toch iemand nodig die een vertrouwensrelatie opbouwt met de klant, met hem onderhandelt met kennis van zaken, hem kan overtuigen waarom hij niet beter af is bij een concurrent enz.
Des te meer biedt deze situatie de kans om uzelf naar waarde te laten schatten en duur te verkopen. Onderhandel dus om te beginnen over goede en concrete arbeidsvoorwaarden. Ik kijk voor u na of het contract de afspraken correct weerspiegelt en of het geen negatieve clausules bevat.
Bron: Welke sectoren boeien jongeren niet (meer)? – Jobat.be, geraadpleegd op 18/07/2024