Sommige werknemers kijken vooral naar wat ze netto krijgen. Dat is uiteraard niet onbelangrijk. Toch is het beter nauwkeurig de voor- en nadelen af te wegen in termen van bruto of netto.
Van een hoger brutoloon houdt u op het eerste zicht weinig netto over. Toch wordt hier sociaalrechtelijk alles op berekend: vakantiegeld, eindejaarspremie, vergoedingen bij contracteinde. Ook voor de werkloosheidsuitkeringen en uw pensioen telt het brutoloon, weliswaar gelimiteerd. Een hogere vaste wedde kan de werkgever trouwens niet zomaar verminderen of m.a.w. deze blijft verworven en zal geïndexeerd worden.
Nettovoordelen, zoals kostenvergoeding en maaltijdcheques, blijven meestal hetzelfde bedrag en hierop kan de werkgever gemakkelijker terugkomen. Er is uiteraard geen vakantiegeld op verschuldigd, e.d.
Maaltijdcheques worden enkel toegekend per gewerkte dag dus als u het netto voordeel op maandbasis wil berekenen, dan moet u enkel de werkgeversbijdragen erin vermenigvuldigen met 231 en delen door 12 in de veronderstelling dat u geen enkele dag ziek bent of afwezig om een andere reden.
Op identieke wijze kan u ook ineens inschatten wat een forfaitaire dagvergoeding effectief opbrengt .
Is het interessant een deel van uw loon te laten storten in een groepsverzekering? Dit is een spaarformule die veel kan opleveren. Er zijn wel een aantal voorwaarden zoals langere tijd in dienst blijven bij dezelfde werkgever. Ook is het niet zeker of de fiscale regelgeving niet zal aangepast worden. Tenslotte is het de vraag of in de toekomst nog de mogelijkheid zal bestaan om een eenmalig kapitaal op te vragen. Als u sowieso tevreden moet zijn met een maandelijkse toeslag op uw wettelijk pensioen kan het heel wat minder aantrekkelijk worden. Bovendien betreft het een uitgesteld voordeel of u bent daar nu nog niets mee, het zal pas iets opleveren als u met pensioen gaat.
Bij de toekenning van bonussen en zeker als ze geheel of gedeeltelijk worden uitbetaald in warrants behoudt de werkgever zich meestal de grootste vrijheid toe om deze slechts gedurende een beperkte periode toe te kennen en de toekenningsvoorwaarden te wijzigen. Dergelijk systeem wordt steeds heel rooskleurig voorgesteld, maar het arbitraire karakter ervan doorprikt meestal het mooie verhaal.