Hebt u nog geen persoonlijke laptop voor uw privézaken?

Waarom zou u nog zelf investeren in een eigen laptop? U mag toch de laptop van het werk privé gebruiken en u “betaalt” hier trouwens voor in de vorm van bedrijfsvoorheffing op het voordeel van alle aard. Dat de laptop eigendom van de werkgever is en blijft en u hem dus moet afgeven als u wordt ontslagen, daar staat u natuurlijk nog niet bij stil als alles nog goed gaat.

Maar ook tijdens uw tewerkstelling is het aangewezen om even na te denken over het privégebruik van firmamateriaal. Zo mag uw baas uw werkmailbox inkijken als u afwezig bent voor een langere tijd bv. wegens ziekte en dit om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen.

Ik sta er alvast op dat onze leden ons contacteren via een privémailadres. Ze stellen zich immers vragen in het kader van hun tewerkstelling en dikwijls is de juridische informatie die we geven strikt vertrouwelijk.

Zeker in grote bedrijven waar een IT-dienst is, zou de werkgever opdracht kunnen geven om een controle uit te voeren. Voor een IT-afdeling is het altijd mogelijk om aan privédocumenten van collega’s te geraken, de mate waarin hangt af van hoe u zelf met deze gegevens omgaat.

IT’ers kunnen bepaalde tools installeren op uw laptop van het werk, maar toegang tot uw inloggegevens hebben ze normaal gezien niet omwille van uw privacy. Toch hebben de meeste werkgevers wel degelijk de mogelijkheid om computers in gaten te houden vanop afstand. Wat de werkgever kan opvragen, moet in principe wel in uw arbeidscontract staan, in het arbeidsreglement of in een internetpolicy.

Slechts uitzonderlijk is het voor de IT-afdeling toegestaan om zelfs zonder toestemming een wachtwoord te gebruiken, bv. wanneer u verdacht wordt van fraude en daar intern al een goed gedocumenteerd dossier over is samengesteld.

Om het risico te vermijden dat uw privézaken het licht zien, kan u maar best niet het e-mailadres van het werk gebruiken voor persoonlijke accounts. U denkt immers dat, wanneer u voor uw privémailcorrespondentie een apart account aanmaakt, uw werkgever deze niet kan checken. Maar niets is minder waar. Voor elk account dat u aanmaakt, kan de werkgever immers het wachtwoord opnieuw instellen en er dus toegang tot verkrijgen.

Kortom: plaats geen persoonlijke documenten op uw werklaptop en gebruik hem niet voor privézaken, dat is de allerbeste houding.

Rachel EYSKENS

Inspiratie voor deze blog: Hoe eenvoudig raken collega-IT’ers aan intieme gegevens op je laptop van het werk? | VRT NWS: nieuws, geraadpleegd op 15/11/2024