Aanmelden
Lidnummer:

Wachtwoord:


Wachtwoord vergeten?

IK GA ZELF WEL ONDERHANDELEN

 

Als vertegenwoordiger, zowel bediende als zelfstandige, kan u onderhandelen met uw klanten. Dat spreekt voor zich. Betekent dit ook dat u kan onderhandelen met uw werkgever/opdrachtgever als er een discussie in de samenwerking rijst? We moeten vaststellen dat hier dikwijls problemen rijzen.

Hoe komt dit?

De belangrijkste redenen zijn het persoonlijk betrokken zijn bij de problematische situatie en voornamelijk het ontbreken van de basiskennis.

De persoonlijke betrokkenheid maakt dat u geen afstand kan nemen en niet alle mogelijkheden kan overzien. Zo gebeurt het bv. dat een handelsagent die eigenlijk ontslag wil krijgen, laat horen dat hij weg wil. U kan het antwoord van de opdrachtgever al raden: “als u wil vertrekken, dan moet u maar uw ontslag geven!” Ook gaat de  werknemer wel eens zelf zijn ontslag vragen wanneer hij langdurig ziek is. Deze voorbeelden manoeuvreren betrokkenen eigenlijk in een zwakkere onderhandelingspositie. Waarom zou de opdrachtgever of werkgever u uitbetalen wanneer uw vertrek hem ook niks kan kosten?

Zelfs als u voelt dat de tegenpartij bereid is om een voorstel te doen en dit aannemelijk lijkt, moet u toch alle gevolgen hiervan kunnen overzien. Inderdaad zal het voorstel hoogstwaarschijnlijk in een dadingsovereenkomst gegoten worden en kan geen van beide partijen hierop later nog terugkomen. Eens u de dading hebt ondertekend, kan u niks anders meer vorderen dan de bedragen die hierin staan vermeld.

Het is ook bizar hoe vlug mensen bereid zijn om een handtekening te plaatsen onder een overeenkomst. U wordt uitgenodigd voor een gesprek en er wordt u plots een document ter ondertekening voorgelegd. De tegenpartij is hiervoor ten rade gegaan bij een advocaat of een sociaal secretariaat en u zou ter plekke ineens even uw handtekening moeten zetten zonder van uw kant advies in te kunnen winnen. Eigenlijk moet op dat ogenblik dadelijk een belletje gaan rinkelen. Het gebeurt echt zelden dat dergelijke snelle regeling voordelig is voor u, wel integendeel.

Het hoeft niet eens over een contracteinde te gaan. De werkgever kan ook van de nieuwe bonusregeling gebruik maken om ineens heel uw arbeidscontract te wijzigen, zogezegd omdat voor iedere werknemer binnen de firma toch beter dezelfde  overeenkomst wordt gehanteerd. Hierbij wordt over het hoofd gezien dat elk arbeidscontract individueel is en naargelang uw onderhandelingspositie bij indiensttreding wordt aangepast. Bovendien moet voor een nieuw bonussysteem helemaal geen volledig nieuw contract opgesteld worden, dit kan voorzien worden in een bijlage aan de bestaande overeenkomst. Tenslotte moeten wij dikwijls vaststellen dat in het nieuwe contractvoorstel een aantal negatieve clausules voorkomen die helemaal niet voorzien waren in het bestaande contract zoals een wijzigingsbeding waarbij de werkgever zich het recht voorbehoudt om eenzijdig uw loon, uw klantenbestand, uw sector te veranderen of een concurrentiebeding waardoor uw vrijheid na contracteinde aan banden wordt gelegd.

Toch maar advies inwinnen dus?

 

Rachel EYSKENS